Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Υγεία-Δημόσιο Αγαθό! Κανείς δεν πληρώνει!


ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ
Ε. Ι. Ν. Α.
Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 994470
WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr



Αρ. Πρωτ.: 18 / 24-5-2011
Πάτρα, 24 Μαϊου 2011


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑ, με τη νέα του σύνθεση, συνεδρίασε στις 23/5/11, κάτω από μια συγκυρία ραγδαίων εξελίξεων στην πολιτική και κοινωνική σφαίρα καθώς και στην υγεία και αποφάσισε τα εξής:
1.      Το πολιτικό σύστημα ακολουθεί τις τάσεις της οικονομίας και βρίσκεται πριν την κατάρρευση. Η ανυπαρξία θετικών αποτελεσμάτων από την εφαρμογή του -κατακτητικού- Μνημονίου μεταξύ Κυβέρνησης-Τρόικας-πιστωτών πριν ένα χρόνο, ρίχνει πιο βαθιά τη χώρα στην προοπτική ενός νέου, πιο βάρβαρου Μνημονίου, στο ξεπούλημα του πλούτου της και την κοινωνία σε συνθήκες Μεσαίωνα. Η –ταπεινωτική για την Ελλάδα- παρέμβαση της Τρόικα στις πολιτικές εξελίξεις και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας με την επιδιωκόμενη απόσπαση «συναίνεσης» δείχνουν ποιος είναι τ΄ αφεντικό κι ότι ο Πρωθυπουργός απλά εξαγγέλλει αποφάσεις άλλων.
2.      Η Δημόσια Υγεία καταλύεται. Οι δοτοί των τοκογλύφων επιβάλλουν το κλείσιμο των μισών υγειονομικών δημόσιων δομών, πλήρη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας. Ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μισθοί ιδιωτικού τομέα, απολύσεις στο χώρο των υγειονομικών είναι το άμεσο μέλλον (η προαναγγελία απολύσεων στο Δημόσιο με την κατάργηση οργανικών θέσεων ήδη συντελέστηκε).
3.      Οι «προτάσεις» Λιαρόπουλου ορίζουν το πλαίσιο των δραματικών εξελίξεων που επέρχονται: Περικοπές-ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, εργαζόμενοι και γιατροί-νομάδες στην περιφέρεια, real estate στα «κενούμενα» ιδρύματα και άνοιγμα χώρου για την επέλευση των μεγάλων ομίλων ιδιωτικής υγείας. Η κατάργηση 10000 κλινών κατά τον κο Λοβέρδο και το χάρισμα του 20% των υπολοίπων στις ασφαλιστικές εταιρίες, θα οδηγήσει την χειμαζόμενη πλειοψηφία του λαού εκτός πρόσβασης στο ΕΣΥ.
4.      Το συμφέρον των νοσοκομειακών γιατρών, αυτών που ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους, είναι ν’ αγωνιστούν στο πλευρό της κοινωνίας για την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας. Η σύμπηξη ενός τέτοιου Μετώπου μπορεί ν’ αποτρέψει τα χειρότερα που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των κατοίκων αυτής της χώρας.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1.      Συμφωνούμε με τις αποφάσεις του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ στις 13/5/11.
2.      Καμιά συγχώνευση-κατάργηση-κλείσιμο δομής στο όνομα του Μνημονίου. Δε συζητούμε επί των «προτάσεων» του ΔΝΤ-ΕΕ Λιαρόπουλου. Δε συζητούμε την απώλεια καμιάς κλίνης, την απόλυση ή τη μετακίνηση κανενός εργαζομένου.
Οι αθλιότητες που «προτάθηκαν» περί κλεισίματος του Καραμανδανείου, μετατροπής-κατάργησης του Θώρακος και υποβάθμισης του μοναδικού νοσοκομείου της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων θα κοστίσουν την απώλεια πάνω από 200 κλινών στο νομό μας, όσο κι αν η 6η ΥΠΕ υποβαθμίζει το θέμα. Οι κοινές διοικήσεις θα κάνουν λάστιχο τους γιατρούς και εργαζόμενους, μεταφέροντάς τους από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, μιας και δεν καλύπτονται τα τεράστια κενά.
3.      Καλούμε τις τριμελείς επιτροπές της ΕΙΝΑ (Ρίου, Αγ. Ανδρέα, Κέντρων Υγείας, Αιγίου, Καραμανδάνειου-Θώρακος) να συγκεντρώσουν μέχρι τις 29/5 στοιχεία για: 1) Ελλείψεις γιατρών-προσωπικού, 2) Ελλείψεις υλικών και αναλωσίμων, 3) Απλήρωτη εργασία (εφημερίες-υπερωρίες). Να δράσουν από κοινού με τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που βρίσκονται στο στόχαστρο.
4.      Η ΕΙΝΑ θα παρέμβει σε Δήμους και Περιφέρεια για την «τύχη» των ανωτέρω δομών με κοινωνικούς φορείς.
5.      Καλούμε σε κοινή δράση φορείς, σωματεία, ενώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οργανώσεις πολιτών, τον καθένα και την καθεμιά στην Πανελλαδική Κινητοποίηση της 1ης Ιουνίου που καλεί η ΟΕΝΓΕ για τη Δωρεάν Πρόσβαση των Πολιτών στις υπηρεσίες της Δημόσιας Υγείας. Την ίδια μέρα η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να ανακοινώσει τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις δομών υγείας. Ας λάβει την απάντηση από την ίδια την κοινωνία: Θέλουμε Δημόσια, Δωρεάν, Ποιοτική Υγεία για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας.
Το σύνθημά μας:
Υγεία-Δημόσιο Αγαθό! Κανείς δεν πληρώνει!
Θεωρούμε δεδομένη τη συμμετοχή-συνδιοργάνωση της ΕΙΝΑ σε κάθε ενωτική κινητοποίηση-συλλαλητήριο των φορέων των υγειονομικών και οργανώσεων πολιτών του νομού μας για τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας

Για το Δ.Σ.





Ο Πρόεδρος


Τερζής Στάθης


Ο Γραμματέας


Γιαννάκενας Κων/νος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου